www.dorkovo.alle.bg

Новини

90-годишен юбилей на ИВАН ТОДОРОВ - хореограф и добър приятел на Дорково

На 22.03.1926г. в гр. София е роден големият виртуоз на българския народен танц ИВАН ТОДОРОВ. Той е дългогодишен приятел на Дорково, на Международния фестивал в Дорково, на който всяка година е част от журито и негов председател. Ансамбъл "Овчарска песен" ще бъде част от празненството по случай неговата 90-годишнина! БЪдете жив и здрав още дълги години, уважаеми г-н Тодоров! Дорково Ви очаква на 18-тия Международен фестивал за автентичен фолклор - "Малката Копривщица", както Вие наричате това родолюбиво събитие.
Изпрати

Откриване на пътя ДОРКОВО - "ДЪНОТО"

Днес, 10.12.2015 г., се състоя откриването на пътя от Дорково към "Дъното", яз. "Батак", и спортната зала в гр. Костандово, които се осъществиха по проект „Съвременен облик на община Ракитово - рехабилитация и реконструкция на общински път Дорково – Дъното и изграждане  и реконструкция на съществуваща спортна зала в гр. Костандово”.
Заместник-министърът на Младежта и спорта Нина Найденова, областният управител на Пазарджишка област - Трендафил Величков, кметът на община Ракитово - Костадин Холянов и кметовете на Дорково - Николай Ковачев, и на Костандово - Валентин Вигнев, прерязаха лентите на двата обекта. 
Други гости  на мероприятието бяха председателят на Общински съвет Ракитово - Нина Димова, кметът на общ. Батак - Петър Паунов, кметът на общ. Велинград - д-р Костадин Коев, Йордан Рогачев -директор на ОД на МВР Пазарджик, общински съветници от Общински съвет Ракитово.
Автор на снимките: Йорданка Ковачева
Изпрати

Фестивал на етносите Варна`2012

Армънска група "Фантъна" (Извор) от село Дорково с ръководител Георги Гушев бяха участници в Седмия национален фестивал на етносите в България "България за всички", проведен в град Варна на 18 и 19 август 2012 година. Наследниците на старите траки показаха “Правене на сватбено знаме “Хламбура”.
  Армъните (по наше му власи) са един красив народ, трудолюбиви, задружни...хора, уважаващи себе си, традициите си и околните...Те са нещо УНИКАЛНО, а езикът им - невероятен, песните им - неповторимо нежно и същевременно величествено звучене...Просто невероятна феерия от звуци, багри, чувственост и красота!!!

Два дни Варна живя с емоциите и вълненията на VІІ национален фестивал на етносите. В морската столица си дадоха среща арменци, армъни, турци, гърци, роми, каракачани и власи. Внезапният летен дъжд попречи на традиционното им дефиле по централните улици на града, но за първия концерт дъждът спря и всичко, което се “изля” на сцената на Летния театър, бяха пъстрите им песни и танци.
Организаторите в лицето на Министерството на културата, Община Варна, Двореца на културата и спорта и Народно читалище “Христо Ботев 1028” си бяха свършили професионално подготовката. А участниците преливаха в багри и ритми, съхранили обичаи за следващите поколения.
Под звуците на химна на форума – песента на Емил Димитров – “Моя страна, моя България”, на сцената на Летния театър излязоха представители на 7-те общности  от Варна, Сливен, Димитровград, с. Дорково, Пазарджишко, с. Гацово, Видинско. Фестивалът бе открит от Силва Хачерян, началник-отдел “Регионални дейности” при Министерството на културата, която прочете приветствие от зам.- министъра на културата Митко Димитров.
И тази година Фестивалът на етносите показа етническото и културно многообразие в обществото ни и красотата на традициите в различните етнически групи.
На 19 август, неделя, продължението на Фестивала на етносите се състоя на сцена “Раковина”. Местата там отдавна бяха заети от нетърпеливи зрители, а правостоящите бяха стотици. Но всички от сърце посрещаха изпълненията на представителите на отделните общности, а концертът започна със специално изпълнение на Хайрулина Гульнара от град Кязан, Република Татарстан.
Финалът на Фестивала на етносите беше поставен от участниците и публиката с песента “Моя страна, моя България”
Изпрати

Местни избори 2011 г.

На 23 октомври 2011 година се проведоха местни и президентски избори. Кандидатите за кметове на Дорково бяха трима - Ангел Александров Мацанов от Политическа партия ГЕРБ, Иваница Стоянов Котулов от Синя коалиция Ракитово и Николай Иванов Ковачев от Политическа партия БСП. Около 22:30 часа на 23. октомври бяха преброени гласовете от трите секции в Дорково и отново за кмет на селото беше избран от първи тур за трети пореден път Николай Ковачев с 899 гласа, останалите двама кандидати са  с 316 гласа - Ангел Мацанов, и с 295 гласа е Иваница Котулов, който през 1999-2003 година е изпълнявал също длъжността кмет на Дорково.

РЕЗУЛТАТИ В РАКИТОВО И КОСТАНДОВО -

На първия тур в Ракитово води кандидатът на ГЕРБ Любомир Петков с 2054 гласа.
Кандидат-кметът Костадин Холянов спечели 1318 гласа и се класира за балотажа. Така тази неделя на балотажа ще мерят сили ГЕРБ и РЗС. С 888 гласа на трето място остана Валентин Хаджимосков от ДСХ, четвърта е досегашната кметица Емилия Еленкова с 833 гласа, пети Димитър Топалов с 661 гласа, шести Николай Гаралов от БСП с 598 гласа, седми Стоян Допчев от Българската левица с 343 гласа, осми Илия Генчев от ДЕИ със 157 гласа, девети Димитър Пелев от ЕНП със 156 гласа и десети Стефан Георгиев от Атака със 74 гласа..

Балотаж ще има и в Костандово, където Стела Гьорова от ДПС спечели на първи тур 492 гласа (27%), а досегашният кмет Ясен Шишеков от ЗНС е втори с 423 гласа (23%). На трета позиция остана кандидатът на ГЕРБ Славчо Стоилов с 372 гласа.
Изпрати

Спортен празник в ДОРКОВО :)

Всяка година, една седмица преди началото на Международен фестивал за автентичен фолклор Дорково, се провежда СПОРТЕН ПРАЗНИК на селото. Той се състои предимно във волейболни и футболни състезания между местни отбори - от Дорково, Костандово, Ракитово, Велинград, Драгиново и др. Организира се от спортен клуб "Цепина" село Дорково. Тази година на 15 и 16.юли в местността "Метоха"(под крепост Цепина) ще се проведат футболните мачове, а на 17.юли в училищния двор на ОУ"Хр. Ботев" - волейболните игри. ЗАПОВЯДАЙТЕ!
Част от двата отбора на Дорково, които стигнаха на финали - юноши и мъже... :)

На първо място юноши са отборът на Дорково, а първо място мъже взеха Ракитово.
Във волейболния турнир от четирите състезаващи се отбори на 4-то място са Волейболен клуб ВИКТОРИЯ - Пловдив, на 3-то - отборът на ДОРКОВО, на 2-ро - ВЕЛИНГРАД и на 1-во са Волейболен клуб ХЕБЪР - Пазарджик! :)
Изпрати

Да почистим крепост Цепина! Да я опазим от гибел...

След като нейните собственици от Министерството на културата и Историческия музей не се грижат за поддръжката й, ние, хората от Дорково, които сме не по документи , а по призвание собственици на крепостта, ще го направим. Защото обградилите крепостните й стени бурени в скоро време могат да я закрият и като туристически обект!!! :)

ПОЧИСТВАНЕТО Е ПРЕДВИДЕНО ЗА 30.04. 2011г.
Кметството също се ангажира да съдейства в акцията! :)
Гост 15 Октомври 2012
TODORKA NECHEVA -AKO SE 4AKA NA DARGAVATA NIKOGA KREPOSTA E UNIKALNA I MESTNOSTA OKOLO SELO DORKOVO .PO4ISTETE KREPOSTA ,AKO BIAH V DOBRO ZDRAVE I AZ BIH SE VKLU4ILA V PO4ISTVANETO I DA SE SLOGAT TABELKI.GRIGETE SE UNIKALEN ISTORI4ESKI DVOREC .USPEH .
Изпрати

ТРЕТИ МАРТ - Националният празник на Република България :)

Има дати, които се вписват завинаги в летописната книга на всеки народ. Те оставят своите следи в националната памет, разкъсват времето на епохи, извисяват се и проблясват с пламъка на мълнии в тъмнината на миналото.

Трети март – датата на дълго мечтаната свобода на България, се е превърнала в ден, на който си припомняме дългия път, изминат от нашите предци, за да извоюват най-святото за един народ – свободата. Литературата разказва за човешки съдби, за дълга и упорита борба за освобождение. Тя разказва истории на обикновените хора, придобили силата да променят съдбата на цяла нация, да прекрояват картите на мощни империи.

На този ден преди 133 години българите получаваме своята така желана свобода, отвуювана с помощта на братята руси, но и с кръвта на много български опълченци, революционери, идеолози, знайни и незнайни войни. Това е една дата, променила цялата история на народа ни, дата, която ни е дала свобода и която трябва да ценим!
Всяка година 3-ти март идва с името на един българин,който скъса черното бесило и тръгна силен над ранената синева на българското небе през вековете към нас и към нашето време.Идва с песента на един юначен мъж,който ще приеме куршума на Вола,но ще остане да звучи неговият глас като камбана,разлюляла черните пластове на робството.
Идва с тропота на Хвърковатата чета на Бенковски.Идва със спомена за Батак,загребал от родната пръст своята сила и станал на една легенда знак.

 

И сега, сто и тридесет по-късно, свободата не губи своя смисъл, защото винаги ще се сещаме за времената на Левски, Ботев, Каравелов - времената на робството, когато въпреки "окованият във вериги " народ, устремът за свобода му помага да оцелее и да се пребори с враговете. И все пак, живот без свобода не е пълноценен и нека се сетим за простите, но мъдри думи на Ботев, тези величествени думи, пълни с вяра в борбата за свобода, с дълбок оптимизъм, станали мото на нашия народ и нашите сърца, обезсмъртили подвига на борците, избавили ни от робството:

Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира.

 

Gergana Valkova 25 Февруари 2011
Дорково е най–якото село в света
Изпрати

Честита нова 2011 година!!!

Нека новата година донесе на всеки в допустими дози това, което най-силно желае! Но най-вече да бъде изпълнена със здраве, любов и доброта!!! Бъдете живи и здрави!
Гост 18 Януари 2011
Krasota :)
Изпрати

Весели Новогодишни празници!

Остават броени дни до настъпването на Новата 2011 година. Нека всеки един от нас си направи равносметка на изминалата година, нека отсее добрините от злините и да види кое е успял и кое не е успял да направи, за да знае от къде да започне през новата година...Не съжалявайте за нищо минало, живейте в настоящето и мислете за бъдещето.
Пожелавам ви през Новата година, не само тя да бъде нова, но и  много други нови неща да ви се случат, да бъде  по-различна и по-вълнуваща от 2010, но не и от 2012... Бъдете живи и здрави, и винаги целеустремени!!! Весели празници!
Заповядайте на 01.01.2011г. на центъра в Дорково в 00:00ч., където ще има новогодишна заря, томбола, а за доброто ни настроение ще се грижи оркестърът от Драгиново. Елате заедно да се веселим, защото когато сме всички е по-красиво, по-топло, по-уютно. Гарантираме ви приповдигнато настроение, веселба и хиляди усмихнати лица. ОЧАКВАМЕ ВИ - вас, жителите и гостите на Дорково! :)
Гост 28 Декември 2010
Blagodaria za pokanata mili hora.Mnogo iskam da prisastvam no za sagalenie ne moga.na vsichki vas pogelavam veselo izkarvane na praznicite i shtastliva i plodotvorna nova godina.Badete givi i zdravi.
Изпрати
Уебсайт в alle.bg