www.dorkovo.alle.bg

Крепост Цепина

История   

Средновековната крепост Цепина се намира северозападно от село Дорково, в североизточния край на Чепинската котловина, на висок и скалист конусовиден връх от рида Къркърия на Баташката планина, с надморска височина 1136 м.
Върхът е ограден от изток с Метошкото дере, на запад - Костин дол, на север - Къркърийското дере. Единствено достъпен е от юг, където в подножието на крепостта е бил разположен същинският град.

    Първото писмено сведение за крепостта Цепина е от 1220 г. Това е една дарствена грамота (сигилий) на деспот Алексий Слав, дадена на манастира "Св.Богородица" в гр. Мелник. Съхранява се във Ватопедския манастир на Атон (Света Гора). В нея Алексий Слав пише, че имал за седалище отначало Цепина, а после Мелник.
Същинският град във византийските извори се споменава като "Цепайна". Някои автори привеждат аргументи в полза на наименуването й като Чепина, но в туристическата литература се използа Цепина, което име е придобило гражданственост.
Външните крепостни стени обхващат площ от 25 дка, а в най - високата част е бил изграден средновековен замък върху площ от 1,5 дка. Стените му са запазени до височина от 2,5 м.
   Външният крепостен зид, е запазен на височина 3 м и дебелина 1.80 м. Вътрешният зид на цитаделата - дебелина от 1.80 до 2.20 м.

В крепостта са открити и проучени останките на три църкви и четири дълбоки водохранилища (щерни), достигащи на дълбочина до 10 м.
От едната църква произхождат двата мраморни олтарни релефа на апостолите Петър и Павел, изложени в Ермитажа в Санкт Петербург. Основите на вътрешните и външните крепостни стени, както и основите на църквите и четирите водохранилища са  консервирани и привличат множество туристи.
През средновековието Цепина е една от най-известните родопски крепости. Влиза в пределите на българската държава в средата на IX век. През XI век е завладяна от Византия, но по време на управлението на цар Калоян (1197-1207) Цепина отново е върната в пределите на Българската държава. Когато Калоян назначава племенника си Алексий Слав за управител в Родопите, Цепина става седалище на владенията на деспота. След убийството на царя през 1207 г., деспот Алексий Слав се обявява за независим.
   В периода 1246 - 1254 г. Цепина е владение на никейския император Йоан Дука Ватаций, но Михаил II Асен успява да си я възвърне. През 1373 г. крепостта е завладяна от османските нашественици.


"Легенда за Маргарет-Изабел"

  
"На 1 август 1206 г. в Кричим, Алексий Слав - син на Тамара, сестра на цар Калоян се сгодява за дъщерята на латинския император Хенрих - Маргарет-Изабел. През есента на 1206 г. се състояла сватбата в престолния град Константинапол. Невръстната 13-годишна Маргарет-Изабел заминала с чичо си и една придворна дама за Цепина. Когато хубавото, знатно девойче, пристигнало в дома на своя съпруг, на пътната врата била майката на Алексий Слав - Тамара. Девойчето погледнало крепостта и казало на френски, за да не го разберат другите, а само придружаващите го:
- Боже мой, тук сигурно ще бъде моя гроб! Тамара, (нямаща понятие от френски) отчела думите на Маргарет-Изабел за благословия и отговорила:
- Амин, дай Боже!
Младата, невръстна съпруга прекарвала по-голямата част от времето си, разхождайки се из съседните гори, посещавала близкия връх Къркърия, където се качвала на кулата и прекарвала там дълги часове. След няколко месеца Маргарет-Изабела се разболяла и не навършила година от омъжването си починала. По нейно желание тя била погребана на съседния връх, та при изгрев слънце първите лъчи да озаряват най-напред нейния гроб.


(Благодаря за методическата помощ на Величка Мацанова - археолог, Регионален исторически музей - Пазарджик)
Изпрати

Литература за Цепина

1.  Сырку, Полихроий. Старинная Чепинская крепость у с.Дорково и два византийские рельефа изь Чепина в Болгарии.- Византийский временник , V ,4, 1898, с.610.

2. Concev, Dimiter.La forteresse Tzepaind- Cepina. – Bysantinoslavica, 20, 1959,N 2,p. 258-304.

3. Георгиева , С.  Църквата в родопската крепост Цепина. Археология,1963, ІІІ, с.47.

 

 4. Цончев, Д. Описание на външните стени на крепостта Цепина. – Известие на археологическия институт, 29, 1966, 57-60.

 5. Георгиева , С. , Н.Гиздова. Средновековната крепост Цепина ( археологически проучвания  1961-1964 ).  Известие на археологическия институт, т. 29, 1966, 41-56.

 6. Гиздова, Н. Цепина.Родопска твърдина. – Славиеви гори.1994, 168-184.

 7.Гиздова , Н.Цепина-Чепино.- Енциклопедичен справочник А-Я . том І, Велинград, 2002, с.277-281.

8. Гиздова, Н. Водоснабдяването на крепостта  Цепина при с.Дорково, Пазарджишко.- Приноси към българската археология. V,  2008, с.254-266.

 9. Гиздова, Н. Некрполът на крепостта Цепина при с.Дорково, Пазарджишко.- Сборник  в чест на проф. Живка Въжарова. Приноси към българската археология. VІ, София, 2009,  с.258-289.

 10. Гиздова, Н. Цепина и Византия (V- Х в ).-Годишник на Регионалния исторически музей Пазарджик .2010, Пазарджик,154-165.

 

Една част от тази литература може да се намери в библиотеката на читалище "Св.св. Кирил и Методий - 1919г.", Дорково

Гост 10 Януари 2014
Крепостта произвежда невероятно впечатление! А панорамата, откриваща се от върха, е уникална, особено през есента. Попаднахме там почти случайно, трябва да има повече информация за тази крепост, да привлича повече туристи от България и чужбина.
Гост 20 Септември 2014
Сложете табели да се знае какво се разглежда на крепостта. И тези кратери които зеят никак не са безопасни за деца.Иначе гледката е невероятна.
Гост 23 Септември 2015
Посетих това място случайно, но ми спря дъхът от гледката! Невероятна! Толкова е красиво, че не ми се тръгваше!
Гост 5 Февруари
ТУК МИ БЕ НАПРАВЕНО ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ЗА БРАК НЕВЕРОЯТНО МЯСТО УНИКАЛНО Е
Гост 3 Март
Тук можем да пишем не на кирилица,а с Българската азбука създадена от братята Св. св. Кирил и Методий.
Изпрати

Туристически инфорационен център "Цепина"


До него се достига по 6-километров асфалтов път от Дорково.

Работно време:

 
от 10.00 до 19.00 часа (март-октомври) и от 10.00 до 17.00 часа (ноември-февруари) без почивен ден.


Цена на билети:

За възрастни - 5 лева
За деца - 3 лева
За деца под 3 години - безплатно
Билетите са валидни и за двата туристически обекта - крепост Цепина и Плиоценски парк - Дорково :)

ТЕЛЕФОН ЗА ВРЪЗКА:
0878527379 - ТИЦ "Цепина"

Гост 6 Юли 2013
dorkovo e moeto rodno selce ,detstvoto mi be6e prekrasno i straxotno , i vinagi 6te si ostane moeto lybimo i krasivo selce
Изпрати

Клип

от Мартина Симидарева

Гост 20 Септември 2013
Страхотна местност е! Това е величието на България - най-хубавото нещо, което съм виждала в страната ни.
Изпрати

Снимки

Зала №1: "Крепостта Цепина през вековете"

Изпрати

Зала №2: "История на проучванията на крепостта Цепина"

Изпрати

Зала №3: Временна изложба - "ДОРКОВО ПЕЕ И ТАНЦУВА"

Изпрати
Изпрати

За контакт с нас

Изпрати
Уебсайт в alle.bg